Recept na dobrú ryžu

Autor: Miro Veselý | 22.2.2011 o 14:36 | (upravené 26.10.2017 o 11:28) Karma článku: 10,29 | Prečítané:  119379x

Prinášam výborný tip na to, ako uvariť chutnú ryžu. Je náročnejší, než variť ryžu vo varných vreckách, ale chuť vám to bohato vynahradí.

Uvariť dobrú ryžu chce dobrú ryžu, vhodný recept a trocha praxe. Takže začnime tým, že nie každá ryža sa vám podarí urobiť rovnako dobre. Niekto má rád dlhozrnnú, iný uprednostní krátku.

Asi najpohodlnejšie sa varí ryža vo varných vreckách. Návod je na jej obale a nemáte čo pokaziť. Ak však máte chuť na efektnejšiu ryžu, skúste si tento recept.

Na prípravu je ideálna uzatvárateľná jenská misa. Ale dá sa pracovať aj na panvici, ak máte pokrievku.

Nakrájajte cibuľu nadrobno a tú na troche oleja speňte. Netreba ju opekať do červena, stačí len trocha osmažiť do sklovita.

Kým sa cibuľka tepelne namáha, nasypte jeden pohár ryže do sitka a dôkladne to opláchnite v horúcej vode.

Ak chcete viac ryže, dajte viac pohárov.

Pohár tu spomínam zámerne - na jeden pohár ryže pôjdu dva poháre vody.

Umytú ryžu vrhnite na cibuľku a trocha to celé opekajte. Nie dlho, tak azda za tri minútky. Kým to robíte, postavte do rychlovarnej konvice zovrieť vodu. Na ryžu nasypte asi jednu lyžičku soli. Ak chcete, môžete pridať ďalšie koreniny. Výborne sa hodí čierne mleté korenie. Ryža však môže zostať chuťovo celkom neutrálna, pretože jej chuť určí až šťava k mäsu.

Horúcu vodu nalejte do pohára, ktorým ste merali ryžu. Na pohár ryže dva poháre horúcej vody.

Teraz sa ryža v panvici takmer ihneď varí. Pomiešajte to a prikryte. Varte na miernom ohni (alebo na inom miernom zdroji tepla) asi 5 minút.

Potom nádobu z pece stiahnite.

Postavte ju na stôl na uterák a zakryte ďaľším.

Takto sa bude ryža dorábať v teple asi pol hodinu. Potom je hotová.

Ryža je výborná, šťavnatá, takže aj sama o sebe môže byť chutným jedlom.
 

Ku ryži sa hodí nejaké mäsko, alebo niečo iné, čím vyplníte tanier.

No a na záver ešte jeden link pre domácich kuchárov. Po rokoch sa mi podarilo konečne oprášiť starý recept a napísal som vám postup, ako vyrobiť poctivé, liptovské bryndzové halušky.

Ryža bola súčasťou pred nedávnom veľmi populárnej ryžovej diéty. Je fajn, že toto nezmyselné šialenstvo už skončilo. Ak uvažujete nasadiť ryžu do boja s nadváhou, tu je pár tipov:

  1. Vždy používajte naturálnu ryžu basmati. Je to najlepšia voľba preto, že basmati má nižší glykemický index a to sa pri chudnutí hodí. Navyše jej naturálna verzia obsahuje viac zdraviu prospešných látok. 
  2. Nikdy nepoužívajte maslo. Maslo je, samozrejme, chutné a v tanieri robí s chuťou zázraky. Žiaľ, kúzlo trvá a prenáša sa aj do pupku či na srdce. Preto maslo nepoužívajte. 
  3. Ak chcete použiť do ryže tuk, tak po uvarení použite trocha olivového oleja. 
  4. Správne použitá príloha je aj pri chudnutí výborným nápadom. 80 až 100 gramov suchej ryže na jednu porciu je akurát. 
Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

CYNICKÁ OBLUDA

Ako Fico sám seba usvedčil

Na otázku, či si vypočul nahrávku Gorily, Fico odpovedal, že nie. Pretože on si nikdy nepúšťa vlastné vystúpenia.

Rozhovor

Autor Gorily Holúbek: Flašíka viem vysvetliť, polícia sa mi neozvala

Kvalita nahrávky je podobná originálu.

Komentár šéfredaktorky

Čo nám Gorila hovorí o Ficovi a Haščákovi

Gorila ponúkla jasnú predstavu, ako si interpretujú fungovanie štátu.


Už ste čítali?