Test: Pitná voda a vodný filter

Autor: Miro Veselý | 7.3.2005 o 12:41 | (upravené 26.10.2017 o 12:09) Karma článku: 11,03 | Prečítané:  37301x

Záujemcovia o prijateľne čistú vodu pre pitný režim majú možnosť vodu si doma filtrovať. Pravdepodobne je to cenovo najdostupnejší zdroj primerane kvalitnej pitnej vody. Spravil som malý test...

Častou otázkou je, čo piť, aby pitný režim bol v poriadku. Odpoveď je čistá voda a bylinkové čaje. Môže byť aj zelený čaj. Voda však neraz nie je práve chutná. To sa ale dá zmeniť. Kohútikovú vodu stačí prefiltrovať. Ale nemusíte hne ďsadnúť na lep predajcom vodných filtrov za tisíce...

Na trhu sa dá kúpiť niekoľko druhov domácich vodných filtrov. Ich kvalitu porovnávať navzájom nemôžem - nemám poruke všetky. Predpokladám však, že nasledujúce riadky budú platiť prakticky pre každý bežný certifikovaný domáci filter na vodu. My sme testovali dva rôzne kanvicové filtre a rovnaký stav hlásia aj známi, ktorí vlastnia filter prietokový.

Pitná voda z vodovodu má farbu, chuť a vôňu, ktoré sa dajú posúdiť. Málokedy je tekutinou celkom bez farby, chuti a zápachu.

Pitná voda najmä v čase, ak máte na rozvode poruchu, máva nielen hnedú farbu, ale aj pieskovo-rúrkovú chuť a smrad. Po odoznení poruchy sa tieto vlastnosti zmiernia a pitná voda sa mení na vodu takmer bez farby a vône. Zostávajú však stopové množstvá všeličoho, korunované chlórom.

Stačí nabrať pohár bežnej, pitnej vody z vodovodu a druhý pohár prefiltrovať niektorým filtrom. Chuť, aj vôňa sú rozpoznateľné a pri teste sme viacerí celkom bezpečne rozpoznali, ktorý pohár vody je z vodovodu a ktorý filtrovaný.

Taký záver sa však zle prezentuje, je to tvrdenie, ktorému môžete veriť, ale chcelo by to nejaké obrázky...

Preto som sa rozhodol test rozšíriť o výrobu čaju. Tu boli výsledky rozdielne natoľko, že sa dali nielen jednoznačne rozlíšiť chuťou - ale aj vizuálne.

Keďže toto nie je test kvality čaju, ale vody, rozhodol som sa začať tým najsurovejším spôsobom. Nepoužil som prevarenú vodu. Studenú vodu v rovnakých pohároch som zohrial v mikrovlnke, ale nie až po bod varu, aby vo vodovodovej zostalo čo najviac chlóru. Potom som namočil zelený čaj...

Opakované testy ukázali, že vodovodná voda sa dá rýchlejšie a ľahšie "zafarbiť" čajom, na fotografii boli vrecká namočené naraz a vidíte ten rozdiel.

Vrecko s čajom vo filtrovanej vode prakticky netvorilo žiadnu penu.

Vo vodovodnej vode sa vytvorila bohatá pena, čaj vyzeral, ako keby doň niekto poriadne napľul.

Po pár minútach bol rozdiel len mierny - vo vodovodnom čaji plávajú, ako baránky, malé zhluky peny a je o niečo tmavší.

Kým som skúmal penu, čaj chladol.

Čaj z filtrovanej vody penu nemal.

Čím viac čaj chladol, tým viac menil ten "vodovodný" konzistenciu.

Filtrovaný čaj si držal farbu i priezračnosť, ale...

...čaj z vodovodu sa čoraz viac kalil.

Neskôr už nemal nikto záujem vodovodný čaj čo i len okoštovať.

Bol mútny.

Test som potom opakoval s viacerými čajmi, ale už za miernejších podmienok. Na zaliatie som použil normálne prevarenú vodu, takže rozdiely už neboli až tak markantné.

Najlepšie bol rozdiel viditeľný pri čaji Lipton.

Vodovodná voda produkovala tmavší čaj.

Rozdiel v sýtosti vylúhovania v priehľade. Po niekoľkých minútach sa vodovodný čaj začal potichu zakaľovať.

Vľavo filtrovaná voda, vpravo vodovodná. V čaji je "hmla" a slnečné svetlo sa láme na reliéfnych stenách pohára, ako na malých vertikálnych (zvislých) lupách. Vytvára tak na kale v čaji jemnú svetelnú stopu. Sú to tie "čiarky" v pohári, na fotografii sú vertikálne. Filtrovaný čaj je pritom celkom priezračný.

O ďalších asi 10 minút sa čaj ešte viac zamútil.

Kal začína byť taký, že čaj už nikto nechcel ani ovoniavať.

Ešte  neskôr, pohľad z iného uhla.

Detail. Štruktúra pohára je na zákale dobre viditeľná, navyše na hladine sa vytvára akýsi povlak, ako keby bol býval pohár trocha mastný. (Nebol.)

Filtrovaný čaj má celkom čistý povrch hladiny.

Na vodovodnom čaji pláva na hladine niečo čudné.

Zelený čaj z prevarenej vody po niekoľkých minútach lúhovania - teraz je rozdiel v mútnosti menší a pena sa takmer netvorí.

Záver

Na domáce používanie vody stojí za vážnu úvahu používať filtrovanú vodu. Cena za liter sa pohybuje niekde na úrovni okolo koruny slovenskej.

Veľmi kvalitná filtrácia môže vychádzať drahšie, vyše troch korún. To sa týka filtrov, ktoré odstraňujú aj dusičnany. Naopak bežná filtrácia môže byť veľmi lacná - okolo 40 halierov.

V každom prípade je takýto druh vody lacnejším riešením, než vláčenie drahých balených vôd v PET fľašiach, pri ktorých liter stojí podstatne viac.

Použitie filtra vám dá vodu, ktorá je chutnejšia, než tá z vodovodu a rozdiel v chuti spoznáte aj pri príprave čaju, či kávy. Navyše taká voda prakticky netvorí usadeniny - v čajníku, alebo v žehličke.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Mistrík odstúpil z prezidentského súboja, podporil Čaputovú

Mistríkovo rozhodnutie ocenil aj prezident Kiska a tiež podporil Čaputovú.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Toto by Čaputová nemala zahodiť

Po dvadsiatich rokoch môže prvé kolo vyhrať blok mimo Smeru a HZDS.

AUTO

Prichádza malé SUV Škoda Kamiq. Aké sú naše prvé dojmy?

Zaboduje priestorom aj bohatou výbavou.


Už ste čítali?